De hjälper ekonomiskt utsatta barn att få en dator

För många barn och ungdomar är det idag självklart att umgås i en digital värld. Alla familjer har dock inte råd att köpa en dator och barnen riskerar därmed att hamna i en slags utanförskap. För att hjälpa dessa familjer att få en dator har nu välgörenhetsorganisationen ”Barnens dator” startat.

Publicerad 25 januari 2021
Daniel Moqvist, Andreas Walldén och Mathias Ekemuhr har startat välgörenhetsorganisationen Barnens dator, där ekonomiskt utsatta familjer kan få en dator till spel, skolarbete och nöjen.

Idén till "Barnens dator" fick kollegorna Andreas Walldén och Mathias Ekemuhr i Örebro som båda gillar att skruva med datorer.

– Vi pratade om att det är mycket datorer som slängs som fortfarande är funktionsdugliga och att man borde göra något med dem istället, berättar Andreas Walldén.

Så småningom mynnade det hela ut i att killarna la upp en annons på Facebook där de sökte gamla datorer och datordelar för att skänka vidare till barnfamiljer som inte har råd att skaffa en dator.

– Att spela och umgås digitalt är mer eller mindre självklart för barnen idag. De som inte kan vara med i den gemenskapen hamnar utanför och det är dem vi vill hjälpa, säger Andreas Walldén.

Fått in 40 datorer på en månad
Via Facebookinlägget fick de kontakt med organisationens tredje grundare Daniel Moqvist, som hade haft liknande funderingar. Tillsammans har de nu startat organisationen ”Barnens dator”. Efter bara en månad har de fått in ett 40-tal datorer som de plockar delar från och har i nuläget satt ihop drygt 20 datorer som inom kort är redo att lämnas ut till behövande barn.

– Den allra första datorn är faktiskt redan utlämnad till ett barn i min närhet. Han har varit hemma hos oss och har då fått låna vår dator. Glädjen i hans ögon när han fick sin dator var obetalbar. Det är den glädjen som gör att man orkar hålla på , säger Andreas Walldén.

Datorer som är upp till tio år gamla tas emot, de behöver inte fungera, men ska helst ha Windows 7 eller senare versioner för att fungera ihop med de spel som många barn spelar.

– När det gäller spel så är flera av de populäraste spelen bland barn idag gratisspel som de kan ladda hem via internet, så familjerna där barnet får en dator, ska inte behöva lägga ut några pengar.

Söker fler sponsorer
Just nu pågår ett intensivt arbete med att söka sponsorer, ett par företag har redan hört av sig och bidragit med ett flertal datorer, ett webbhotell har sponsrat med hemsida och diskussioner pågår med flera företag i olika sammanhang, allt från fraktbolag till programvaruleverantörer.

– Vi gör det här helt ideellt och hanterar inga pengar, det går inte att stötta oss genom bidrag. Vill man hjälpa oss får man köpa en pryl och ge till oss, poängterar Daniel Moqvist.

Hur mottagarna till datorerna ska välja ut är ännu inte helt klart, men samarbete söks med Giving People och andra välgörenhetsorganisationer.

– De har redan kontakt med många familjer som är i behov av hjälp och har fungerande kanaler. Därför hoppas vi kunna hitta ett samarbete, men behövs det kan vi naturligtvis hjälpa till att leverera datorerna, säger Mathias Ekemuhr.

Om du vill veta mer så hittar du deras hemsida här

Föregående Nästa