Hon ger familjehemsföräldrar stöd och råd i sociala medier

I mars i år startade Lotta Winbäck Instragramkontot familjehemspsykologen. Tanken är att kunna bidra med stöd och råd till familjehems- och jourhemsföräldrar. – Jag har fått väldigt mycket uppskattning, många har sagt att de saknat något sådant här, säger Lotta Winbäck.

Publicerad 18 oktober 2022
Lotta Winbäck driver Instagramkontot "familjehemspsykologen" där hon ger råd och stöd till familjehemsföräldrar.

Lotta Winbäck är psykolog och har lång erfarenhet att arbeta med placerade barn och ungdomar, både inom BUP och senast i ett barnskyddsteam.

– Min absoluta hjärtefråga är placerade barn. Det har följt mig under mitt yrkesliv. Jag har märkt under åren att det saknats en psykologs input i många frågor som familjehemmen ställs inför. Det är det som jag hoppas kunna bidra med nu, förklarar Lotta Winbäck.

Genom inlägg på Instagram svarar Lotta på vanliga frågor som hon får från familjehemsföräldrar och frågor som ofta kommit upp i kontakter med familjehem.

– Dels är det många som skickar in frågor till mig, dels har jag från min yrkeserfarenhet frågor som jag vet att familjehemmen har. När jag får in en fråga tar jag alltid bort personliga detaljer innan jag lägger upp den offentligt. Alla ska kunna känna sig trygg med att skicka en fråga utan att det går att härleda till någon viss person, poängterar Lotta.

Umgänge, anknytning och BUP
Många frågor handlar om umgänge, om barn som inte vill ha umgänge och barn som mår dåligt när umgänget tar slut, längtan efter sina föräldrar. Lotta har också fått frågor kring barn som är oroliga för sina biologiska föräldrar och vad man kan göra i väntan på BUP, om anknytning och samspel.

– Det finns inga enkla svar på så här komplexa frågor, men jag tänker att jag kanske kan bidra med lite stöd och hjälp på vägen iallafall för de här familjerna. Instagram har ett begränsat utrymme för text och för att kunna ge ordentliga svar på många frågor tänker jag komplettera med en hemsida där jag kan utveckla mina svar mer. Instagram valde jag för att många finns där och för att jag ville göra informationen lätt att ta till sig och finnas på ett forum där många är, säger hon.

Nå ut till dem som behöver det
Hittills har Lotta runt 200 följare, men det är inte antalet som är det viktiga påtalar hon utan att nå ut med informationen till dem som behöver den.

– Familjehemsföräldrar och jourhemsföräldrar är en grupp som behöver mer än det som de får idag. Jag har fått mycket uppskattning för mitt konto och det visar på att det här är någonting som de här familjerna verkligen kan vara hjälpta av, säger Lotta Winbäck.

Föregående Nästa