Johanna berättar om livet som placerad i ny bok

När Johanna Bergström var åtta månader blev hon familjehemsplacerad. Nu är hon vuxen och har skrivit en bok om sitt liv och hur placeringen påverkat henne.

Publicerad 6 maj 2021
Johanna Bergström har skrivit en bok om sin uppväxt som familjehemsplacerad. Foto: Sabina Wixner

– Den här berättelsen har alltid legat under huden på mig, men det var först nu som jag kände att jag orkade skriva ner den och dela med mig av den. Jag skrev den lika mycket för min egen skull som för andras, berättar hon.

Boken heter ”Utan mig har hon ingen”. Här beskriver Johanna känslomässigt utanförskap, rotlöshet och om den fruktan och ångest som hon kände inför att träffa sina biologiska föräldrar – ändå var det den relationen som socialtjänsten envist höll liv i under Johannas uppväxt.

"Utan mig har hon ingen" av Johanna Bergström.

– Jag upplever att det saknas förmåga att hantera känslor och bearbeta upplevelserna hos placerade. En del sår syns inte, men barnet behöver ändå hjälp med att få dem att läka. Jag hoppas med den här boken öppna ögonen hos dem som finns runt de placerade barnen att vara uppmärksamma på och förstå vad de här barnen bär med sig, säger Johanna Bergström.

Hon växte upp i sitt familjehem och kallar än idag sina familjehemsföräldrar för mamma och pappa. Trots att hon i familjehemmet fick en bra uppväxt upplevde hon sig som otrygg och ensam och bar på mycket oro.
– Som vuxen har jag förstått att det var ångest jag kämpade med som barn, men det förstod jag inte när jag var ung. Jag visste inget annat och behöll allt för mig själv. Ångesten har påverkat mig under hela livet och jag tampas med den än idag, berättar hon.

En viktig milstolpe
För två år sedan gick Johanna en kurs i kreativt skrivande och det var då som boken började växa fram.

– Det har varit jobbigt men samtidigt nödvändigt för mig att gå igenom allt och bearbeta det jag har varit med om. När jag höll boken i handen första gången kändes det väldigt bra, som en viktig milstolpe, berättar hon.

Johannas familjehemsföräldrar har läst manuset och det har även hjälpt familjen att börja prata om det som varit jobbigt.
– En del saker känner de igen sig i, andra saker är nya för dem. Med boken kan vi prata om det, säger Johanna Bergström.

Hon hoppas att både familjehemsföräldrar och lite äldre placerade ska läsa och ta till sig av innehållet i boken. Förhoppningen är att hjälpa andra att få det stöd som hon själv aldrig fick.

– Det såg säkert ut som att allt var bra, men ingen vuxen jobbade sig in i under ytan. Där har vi som vuxna ett ansvar tycker jag, när barnen själva inte har förmåga att sätta ord på sina känslor, säger hon.

Drömmer om att skriva barnbok
"Utan mig har hon ingen" är Johannas debutbok som författare. Redan nu håller hon på med nästa bok, som är en fiktiv roman inspirerad av verkligheten, där Johanna försöker gestalta sin biologiska mamma och belysa varför det blev som det blev för henne.

– Det är en mäktig känsla att känna att nu är det jag som styr över henne i berättelsen. Hon är den som jag känt mest rädsla för under min uppväxt och det har styrt mitt liv. Nu är det tvärtom, säger Johanna.

Hon har även en dröm om att skriva barnböcker och ser även där ett behov av berättelser som handlar om att vara familjehemsplacerad.

– Jag gick till biblioteket och sökte efter barnböcker för att kunna berätta för mina egna barn vad jag varit med om, men jag hittade ingen bok som passade. Där vill jag skriva en själv.

"Utan mig har hon ingen" är utgiven av Verbal förlag och finns att köpa i de flesta bokhandlar.

Föregående Nästa