Mycket i Tinas liv kretsar kring familjehem

Hon är uppvuxen som biologiskt barn i ett familjehem. För ett år sedan blev Tina Blom och hennes man själva familjehem åt en liten pojke. Dessutom jobbar Tina numera som barnsekreterare inom socialtjänsten.

Publicerad 26 april 2021
Tina Blom växte upp som biologiskt barn i ett familjehem, nu är hon själv familjehem åt en ettårig pojke. Dessutom jobbar hon som barnsekreterare inom socialtjänsten. Foto: Privat

Tina Blom har alltid känt att hon vill jobba med människor och sa redan i tioårsåldern att hon skulle bli ”soc-tant”. När det var dags att utbilda sig valde Tina att läsa till beteendevetare och jobbade under en period inom rekrytering på arbetsmarknaden. Hon kände sig dock inte hemma riktigt i den branschen så när en annons dök för tjänsten som familjehemssekreterare tvekade inte Tina att söka tjänsten. Fram till förra året då paret tog emot en placerad pojke, jobbade Tina som familjehemssekreterare. Pojken har nyligen fyllt ett år och börjat på förskola och Tina har börjat en ny tjänst som barnsekreterare. Parallellt med jobbet vidareutbildar hon sig även till socionom.

– Det var faktiskt min chef som tyckte att jag passade för det här jobbet och frågade om jag ville prova på det, berättar hon.

Egna erfarenheter ökar förståelsen
Att ha egna erfarenheter som familjehem när man jobbar inom socialtjänsten, kan ge en ökad förståelse för familjerna och deras uppdrag.

– Något som jag tar med mig från mina erfarenheter är vikten av involvera de biologiska barnen. Jag kände mig alltid delaktig när jag växte upp som biologiskt barn i ett familjehem. Jag såg placeringarna som mina plastsyskon, berättar hon.

Tankarna på att bli familjehem har funnits länge hos Tina och hennes man, men det var först för ett år sedan som det blev läge då parets egna barn blivit vuxna.

– Dottern som är 18 år bor fortfarande hemma, men hon har varit väldigt positiv från början och hejat på att vi skulle ta steget och bli familjehem, säger hon.

Att som familjehemssekreterare själv bli utredd för att bli familjehem, kändes speciellt menar Tina. Familjen utreddes och har tagit en placering i en annan kommun än Köping där Tina arbetar.

– Jag var ju kanske lite mer förberedd än andra på vad det skulle komma för frågor och kunde även förbereda min man på ett bra sätt inför utredningen. Jag tycker det kändes positivt att gå igenom familjehemsutredningen, säger hon.

Omställning att ha småbarn igen
Strax efter att utredningen var klar och paret hade godkänts som familjehem, fick de sin första placering.

– Det har varit en omställning från att ha vuxna barn till en ettåring igen, men jag kände mig mer lugn den här gången än jag gjorde när mina egna barn var små.

Arbetsgivaren, Köpings kommun, har varit förstående och stöttande i Tinas beslut att bli familjehem och att få tjänstledigt för uppdraget var inga problem. Om det kan bli fler placeringar i framtiden låter Tina ännu vara osagt.

– Just nu har vi bara plats för en placering och vi vill fokusera och göra det bästa vi kan för honom. Sedan får vi se vad som händer om några år, säger Tina.

Föregående Nästa