”Drömmen är att kunna göra det här på heltid”

Mikaela Ivis har vuxit upp som biologiskt barn i ett familjehem. Idag är hon själv familjehem och brinner för att hjälpa tonårstjejer som har det svårt.

Publicerad 14 februari 2019

– Att växa upp i familjehem har gjort mig väldigt ödmjuk och jag har lärt mig att anpassa mig, säger Mikaela Ivis.
Hon har aldrig upplevt någon konkurrens om sin mamma från någon av de placerade barnen eller inte känt att hon inte kunnat få den tid och uppmärksamhet som hon har behövt.
– Det var oftast stor åldersskillnad mellan mig och de placerade barnen, därför kände jag mig aldrig åsidosatt. Det hade nog varit ett annat om vi hade varit ungefär lika gamla, säger hon.

Fått en "lillasyster"
Flera av de placerade barnen och ungdomarna som fanns i Mikaelas hem under uppväxten bodde bara kortare perioder i familjen, vilket gjorde att de inte hann bygga upp någon stark relation till varandra. Det finns dock en flicka som Mikaela ser som sin lillasyster.
– Hon kom till oss när hon var runt fem år och idag är hon 15. Vi har en jättebra relation, hon är som ett syskon för mig, säger Mikaela.

Naturligt att engagera sig för andra
Att Mikaela själv skulle engagera sig för utsatta barn och ungdomar föll sig naturligt. För fem år sedan, som 22-åring, började hon som kontaktperson och för snart tre år sedan blev hon familjehem, bara 24 år gammal och ensamstående.
– Jag har tagit emot tjejer i övre tonåren mestadels, eftersom som jag känt att jag kunnat vara ett bra stöd för dem. Jag har inte fått den naturliga föräldrarollen eftersom åldersskillnaden inte varit jättestor, utan mer någon som finns där för dem som stöd och som kämpar för dem, berättar Mikaela.

Vill fortsätta ta emot tonårstjejer
Idag är en 18-årig flicka placerad hos henne, som dock är på väg att flytta till eget boende. Mikaela har nyligen blivit biologisk förälder för först gången och är på väg att flytta ihop med sin partner.
– Det kommer att krävas att min partner genomgår en familjehemsutredning han också innan vi kan ta emot en ny placering, men när det är klart så kommer vi att fortsätta vara familjehem och jag vill fortsätta ta emot framförallt tonårstjejer även fortsättningsvis. Min dröm är att få göra det här på heltid, fortsätter hon.

Föregående Nästa